понеделник, 3 юни 2013 г.

Лондон Сити Хол

 От непристъпното леговище на Хайредин Барбароса, прочутия османски пират, от когото са треперели флотилиите на мощни империи, днес правим остър виртуален завой и поемаме към стара Англия. Към столицата й и към една от най-необичайните и демократични сгради, които светът познава – на кметството. Ако я наречем внушителна и впечатляваща, ще сбъркаме, ако я определим като разкошна и тържествена, каквито са повечето архитектурни забележителности в Лондон, също ще сме далече от истината. Тя е рационална, съвременна, дълбоко промислена и много, много екологична. Е, ако трябва да бъдем съвсем точни – и малко парадоксална. Известните със своя консерватизъм англичани в началото на новия век решават да издигнат нова сграда за кметството си и известният по цял свят с оригиналните си творчески идеи сър Норман Фостър построява на южния бряг на Темза необикновено здание, което днес е символ на демократичност и достъпност – Лондон Сити Хол.
Най-необичайното в това архитектурно бижу е формата. И като всяко нетрадиционно нещо е трудно да се опише с думи. Лондончани умилително наричат кметството си яйчице. Но истината е, че отстрани то може да бъде оприличено на много неща - на наклонена купчина огромни монети, на гигантско яйце или краставица – нарязана на колелца и леко наклонени на една страна. И действително в основата диаметърът на сградата е по-малък, отколкото в средата, а горната й част е наклонена под ъгъл от 17 градуса. Това, според замисъла на архитекта, позволява да се намали значително повърхността на сградата и съответно да доведе до значителни икономии при потреблението на електроенергия. И още нещо кметството само осигурява охлаждането на въздуха – в него няма климатици – също и отоплението. Всичко това се постига благодарение на уникалния стъклен корпус. Вътре са разположени над 500 кабинета на лондонската администрация, естествено - и офисът на кмета. На площ от 18 000 кв. м е ситуирано едно напълно отворено пространство – вместо стени отделните работни места са отделени с прозрачни и полупрозрачни прегради.
Даже и стълбището е изградено от прозрачни панели. Покрай офисите в сградата са разположени и обществена библиотека, конферентни зали, ресторанти, изложбени зали, а на върха – и панорамна площадка, от която туристите и жителите на града могат да се полюбувате на впечатляващата гледка на Албиона. И на сградата – символ не само на архитектурния гений, но и на прозрачността на управлението на един град :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар