сряда, 19 юни 2013 г.

Цветното шоу на Лондон – достойно за крале



Всяка година през май в английската столица се събират най-добрите дизайнери и градинари, за да участват в най-известното и зрелищно шоу за цветя - Chelsea Flower Show. Събитие, на което се чертаят тенденциите в ландшафтния и градински дизайн и се представят най-новите сортове растения.
Началото на тази традиционна среща е поставено още през 1862 г. Отначало тя се организира от кралското градинарско общество и се провежда в Кенсингтън гардън, а през 1888 година е преместена в самото сърце на Лондон – Темпъл гардънс. През 1912 г. обаче се налага нова рокада – за да се освободи място за международната кралска градинарска изложба, събитието е преместено в Челси. Идеята е била да се проведе там еднократно, но мястото се оказва толкова удачно, че се превръща в постоянно.
Днес Chelsea Flower Show е изключително популярно сред любителите на цветята. Над 160 000 души го посещават всяка година. Броят на желаещите обаче да видят този цветен рай далеч надвишава възможностите на изложението, тъй като площта, на която се провежда, е ограничената, затова билетите се купуват година напред.
Преди официалното откриване шоуто се посещава от членове на британското кралско семейство. Още два дни е открито за членовете на Кралското дружество на градинарите. И чак след това идва редът на простосмъртните, желаещи да видят цветната приказка.
Строго жури оценява работата на дизайнерите в няколко категории – паркове, вътрешни дворове, градини на поколенията.
Покрай всички останали състезания се избира и цвете на годината, награждават се най-добрите овощни култури и дървета, флорални композиции и експонати, представляващи научен интерес, че даже и фотографии и рисунки по темата.
С две думи – истински празник на флората, сътворен от талантливи аранжори и градинари. Ако искате да го споделите, първата възможност е през май следващата година – има теоретична възможност билетите все още да не са изчерпани! :-) Така че дерзайте! J

Няма коментари:

Публикуване на коментар