понеделник, 10 юни 2013 г.

Йоркширският парк на скулптурите



Мотото на днешната статия е оставаме. Няма да правим дълги преходи в търсене на красиви места, защото те във Великобритания са достатъчно много - оставаме тук, при гения на архитектурната и творческа мисъл, на едно място, където модерността на съвременното изкуство и природата съжителстват в пълна хармония.
В сянката на величествени дървета, сред които припряно се движат не само посетители, но на воля се разхождат и овце, агнета, кучета, е разположена най-голямата открита галерия на изкуствата в Англия –паркът на скулптурите в Йоркшир.
Тук, в едно типично английско селце, се е случило нещо необичайно – на едно място са се събрали на пръв поглед несъвместими и взаимно изключващи се неща, ултрамодерните тенденции в пластичното изкуство и пасторалния пейзаж на стара Англия.
На 500 акра се е разгънал парк, в който освен вековните дървета и традиционни постройки от 18 век, от 1977 започват да се разполагат и изложби на британски и чужди скулптори и го превръщат в притегателно за туристи и артценители място. Всяка година тук идват над 250 000 посетители, които освен че задоволяват глада си за качествено съвременно пластично творчество, се наслаждават и на чудесната природа, в която като същи собственици напето се разхождат канадски гъски и всякакви други живинки, а по брега на езерото прелитат чапли.
На зелените морави на живописния парк пък, сред цъфтящите азалии и рододендрони, са застинали творбите на Хенри Мур, Барбара Хепуърт, Денис Опъргейм, Софи Райдър и други известни майстори на триизмерното, а от време на време на гости им идват образци и на други съвременни творци.
Така през 2011 година в галерията без стени се появяват работите на Жаум Пленс. Всички те са прозрачни и ако попаднете тук привечер, може да ви се сторят като разхождащи се в старинния лес призраци. Леките и въздушни работи на прочутия каталунец са изработени изключително оригинално – от букви , геометрични фигури, мрежа или набор от съвсем случайни елементи – и се вписват невероятно органично в заобикалящата ги природа, причудливо играейки си със светлината и пространството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар