четвъртък, 26 септември 2013 г.

Драма на фона на живописен пейзаж



Величествени планини и ледници, огледална повърхност на фиорди и изумрудени езера, изумително красиви водопади. Стрюн – община в най-северния фиорд на Норвегия – Nordfjord. Тук се намира един от най-големите и красиви водопади в света – Утигорд. Всъщност той има няколко имена. В миналото го наричали Utigardsfossen или Utigordsfossen – по названието на реката, чието продължение се явява той. В последните 30-40 години официалното му име е  Ramnefjellsfossen – тук връзката е с планината, от върха на която бурните му потоци се устремяват надолу.
Утигорд е каскаден водопад, който се захранва от водите на Ramnefjellbreen – ръкав на най-големия в континентална Европа ледник Юстедальсбреен.
Размразената ледникова вода, пробягвайки през долината, се събира в един поток, чиято ширина е около 23 метра, и достигайки до края на скала с височина 818 метра, се спуска надолу.
Три перваза я чакат на пътя. Три пъти водата с грохот се сгромолясва от планината. Най-продължителното свободно падане е 600 метра. А в края на пътя мощният поток намира пристан в езерото Lovatnet.
Някога на брега на езерото е имало селце – Лоен. Но в началото на миналия век свлачище от планината рухнало във водите на Лоен и огромна четиридесетметрова вълна унищожила всичко наоколо. Селото е възстановено малко по-нависоко. Така или иначе, през 1936 г. историята се повтаря. Почти 1 000 000 куб. м. скална маса отново се свлича от огромна височина, образувайки още по-голяма вълна. 70-метровото цунами унищожава всичко по пътя си – домове, обработваема земя, ферми. От този момент нататък хората не рискуват да се заселват около живописния водоем с драматична история. За сметка на това пък туристите не пропускат да се полюбуват на великолепната гледка на спускащите се от високо потоци. И как не – Утигорд заема 12 място в класацията на най-големите водопади в света и се явява четвъртият по височина в Норвегия - страната на падащата вода и фантастичните ландшафти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар