вторник, 13 август 2013 г.

Пещерният манастир на Грузия



Веднъж млада грузинска девойка играела с чичо си в недостоен още манастир. Мъжът се разсеял само за миг и изгубил от погледа си девойката. Страхувайки се, че момичето ще се загуби в лабиринта от проходи, той го повикал. Отвътре се чул отговор: Ак вар, дзиа, което в превод от грузински значи: Аз съм тук, чичо.
Девойката се казвала Тамара, а пещерният манастир, в който според легендата тя не се изгубила, по заповед на грузинския владетел Георги Трети, бил кръстен Вардзиа.
900 метра е дължината на стръмните планини Ерушети – на точно толкова се е разпрострял и храмът. Параклиси, църкви, килии, бани, трапезарии, библиотека, хранилища – около 600 помещения са изсечени в скалите – на около петдесет метра дълбочина и осем етажа височина. Има водопровод, система за напояване, както и тайни входове – някои от които са оцелели и до днес.
Перлата на Вардзиа е храмът Успение на Пресветата Богородица, чиито изключително красиви фрески като че ли по чудо са оцелели. На една от тях може да се види легендарната царица Тамара заедно с баща си.
Това място обаче не е обикновено монашеско поселище, това е истински пещерен комплекс. Вкопан в стените в периода 1156—1205, в началото той изпълнява ролята на фортификационно съоръжение. Напълно скрита от погледите, крепостта е от огромно военно значение. През подземните входове грузинските воини можели изненадващо да се появят пред нахлулите в земите им неприятели.
Незадълго обаче мястото изпълнява тази изключително важна за сигурността на страната функция – при земетресението в Самцхе през 1283 година в реката под Ерушети пада 15-метров пласт от скалите и открива множество от помещенията, повече от половината комплекс е силно разрушен или напълно унищожен.
Възстановена малко по-късно, после пак срината от турците, обителта възкръсва за пореден път през 19 век. Оттогава до днес тя е едно от най-духовните места в Грузия и притегателен духовен център за туристи и поклонници от цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар