понеделник, 19 август 2013 г.

Новата библиотека на Египет



Кой и кога е изгорил знаменитата Александрийска библиотека, в която имало между 400 до 700 хиляди свитъка от папирус и където са работили Евклид, Архимед и други водещи учени на Античността, така и не станало известно. Единственото, което историците могат да твърдят със сигурност, е, че знаменитото книгохранилище е загинало в огъня заедно с безценните си съкровища.
2000 години по-късно обаче на мястото на едно от най-големите огнища на книжовността се появява библиотека Александрина. Съвременната сграда с нищо не напомня за славната си предшественичка. Тя е огромно футуристично здание, построено от стъкла, гранит и алуминий по проект на норвежки архитект. Строежът й е осъществен благодарение на чуждестранно финансиране и дарения, като и на отделените от правителството на Египет средства от държавния бюджет. Реализацията на мащабния проект струва над 220 милиона долара и отнема малко повече от десет години.
Сградата представлява наклонен към морето диск, част от който е скрит под водата – това дава възможност за борба с характерната за тези географски ширини повишена влажност на въздуха. Диаметърът на диска е цели 160 метра, а височината му - 32.
На облицованите с асуански гранит стени са изсечени графеми от 120 писмени системи, известни на човечеството.
Хранилището на библиотеката побира над 8 милиона книги – към момента те са само половин милион, сред тях и безценни арабски манускрипти.
Читалнята е с площ 70 хиляди кв. м, разположена е на 11 каскадни нива и побира 2000 души.
Има конферентна зала, три музея, планетариум, библиотека за хора с увредено зрение, за деца и юноши, художествени галерии и специализирано ателие, което се занимава с реставрация на ръкописи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар