понеделник, 26 август 2013 г.

Християнаският манастир в сърцето на Синайската пустиня



Египет, 1570 метра надморска височина, Синайският полуостров - в подножието на планината, носеща същото име, се намира най-древният християнски манастир, наречен в чест на една от най-известните мъченици – света Екатерина.
Основано още през 4 в., отначало мястото било посветено на Пресветата Богородица. Три века след полагането на основите му обаче на монасите се появило видение, в което им било казано да се качат на върха на планината Синай. Когато се стигнали горе, те намерили мощите на мъченицата – Екатерина била наказана заради отказа си да се отрече от християнската вяра, но след изпълнението на присъдата тялото й изчезнало. Така тя става патрон на храма.
За цялото време, през което е съществувала, светинята никога не е прекратявал своето действие, нито веднъж не е била разграбена, нападната или повредена. Мощните крепостни стени са построени в началото на 6 в. и стоят там и до ден днешен.
Освен с изключителната си виталност и старинност, мястото е уникално и представлява интерес за посетителите и с редица други неща.
На територията му расте така нареченият горящ храст, в чиито пламъци според преданието Бог е разговарял с Мойсей. Днес храстът се намира на високо и достъпът до него е силно ограничен – което обаче не пречи на най-ревностните поклонници да стигнат до него. В близост до растението има стена, между камъните на която вярващите оставят листчета със своите желания.
В очертанията на храмовия комплекс се намира и Кладенецът на Мойсей. Мястото, на което според Библията пророкът се среща със седемте дъщери на мадиамския свещеник. И днес кладенецът е жив и снабдява с вода храма.
Изключително впечатляваща е и библиотеката на манастира –  в нея има запазени изключително ценни ръкописи, твърди се, че по нищо не отстъпва на книгохранилищата на Ватикана.
В Света Екатерина” се намират и някои от най-древните икони в света. 12 от тях се смятат за изключително стари и редки – изографисани с восъчни бои. От всичките 2000 икони само 150 са изложени и могат да бъдат видени от посетителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар