понеделник, 1 юли 2013 г.

Синята джамия – още една легенда



Противно на очакванията от заглавието, посоката не е Истанбул. Макар че – да, там се намира най-известната в света джамия с това име – идващо от специалния син цвят, с който са изрисувани стените й. Крайната ни цел днес е Афганистан и по-точно четвъртият по големина град в страната и столица на провинция Балх. Мазари-Шериф – Свещената гробница в буквален превод, където според преданията се намира могилата на Али Ибн Абу Талиба, братовчед и зет на пророка Мохамед, четвъртия праведен халиф.
През 661 г., както гласи легендата, Али е убит и синът му, опасявайки се, че тялото на баща му ще бъде осквернено, го погребал тайно. После обаче решил да изпрати останките му на изток. Натоварил ги на гърба на камила, пътят бил дълъг и тежък, животното не издържало до края, паднало – и там, където се свлякло, окончателно погребали останките на четвъртия халиф.
Лъжа или истина, легенда или реално случила се история, не е доказано.  Днес голяма част от шиитите считат, че могилата на лидера им се намира в Ирак, в Наджаф. Немалко хроники обаче категорично свидетелстват, че тя е именно в Мазари-Шериф, и там е затова навремето там е построен временен мавзолей, сринат в началото на 13 век от войските на Чингис хан. Няколко века след това могилата е намерена от поклонници и през следващите 150 години тук бил построен, после разширяван и реконструиран комплекс от сгради – джамии, медресета и керван сараи.
Възстановителните и довършителни работи по храма са продължени в наши дни – на практика цялото оформление на Синята джамия в Афганистан е дело на съвременни майстори.
През 1998 години храмът е закрит за посещения от талибаните, които има свои виждания за чистотата на исляма и се обявяват против идолопоклонничеството.
След завземането на града от силите на Северния алианс обаче той отново е отворен за посещение и днес е напълно достъпен не само за вярващите, но и за туристите, които могат да се запознаят с удивителното изкуство на Изтока.



Няма коментари:

Публикуване на коментар