вторник, 9 юли 2013 г.

Уайоминг: Кулата на дявола – мистична и непокорена

Всяко изключително място има и своята изключителна легенда.
Седем индиански момичета си играели в гората. Изведнъж от нищото се появила огромна мечка и със страшен рев тръгнала към тях. Ужасени, момичетата се опитали да избягат, но свирепият хищник не изоставал и на крачка от тях. Тогава те се качили на невисок камък, който се появил на пътя им, и започнали да молят за помощ Великия Дух. Молбата им била чута и камъкът изведнъж започнал да расте, повдигайки момичетата все по-нагоре и нагоре. Разярената мечка се опитала да се изкачи по скалата, но не успяла да се покатери по отвесния склон и паднала долу. От ноктите й по стените останали дълбоки следи. А камъкът растял и растял, докато не опрял в небето. В небесния простор момичетата се превърнали в Плеяда – група от звезди, която наричат Седемте сестри. Индианците нарекли мястото Бърлогата на мечката гризли, а европейците, открили тези земи, го кръстили Дяволската кула. И наистина - скалата удивително напомня на кула с изключително правилната си форма и оставя впечатление, че се състои от няколко отделни колони.
В действителност формата е напълно обичайна, като се има предвид какъв е произходът й – тя е резултат от изригването на вулкан преди около 200 милиона години назад.
От стари времена местните я считали за средище на различни сили и място за религиозни поклонения. И днес потомците на индианците смятат, че на върха живеят добри духове. Един от тях – Тандерберд – според тях се превръща в огромен орел, който с крилата си може да закрие дори Слънцето. Седейки кротко на върха, той зорко следи какво се случва с племената и винаги е готов при нужда да ги защити.
Мистичността на това място допълнително се подсилва от тайнствените отблясъци, които понякога идват оттам, и от изключително любопитния факт, че и до днес то остава недостъпно зТандерберда алпинисти – изкачвайки се на височини от над 8 км, те се объркват от тази 390-метрова скала. Хрониките на опитите да бъде покорена и от въздуха, и от земята разказват десетки истории – често трагикомични.
А днес кулата е популярна повече отвсякога, след като Спилбърг в свой филм разположи на върха на скалата своеобразно летище за НЛО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар