сряда, 24 юли 2013 г.

Последният бастион

В средата на живописното езеро Петен Ица се намира остров, на който е разположен неголям съвременен гватемалски град с цветното име Флорес, станал популярен благодарение на съществувалата някога тук цивилизация на маите.
Именно тук се е намирал последният град на тези древни жители – Таясал, както са го кръстили испанците, а самите му някогашни обитатели му казвали Та Ица – в превод “място на народа Ица” – или Но Петен – “островът град”.
Тук, изоставяйки Юкатан, през 13 век дошъл този гениален народ и построили на отлично място, от гледна точка на възможност за защита, своята нова столица. И действително, благодарение на стратегически избраната позиция, те дълго време успявали да удържат града от набезите на испанските конквистадори. Но през 1672 година непристъпният бастион паднал.

„Просветените” и “хуманни” европейци постъпили с последната отломка на най-величествената култура, съществувала някога, варварски. Повече от 20 белоснежни храма на местните били разрушени до основи, древните идоли – разбити, а свещените книги с йероглифни текстове и пъстри илюстрации, съхранили безценни вековни знания, били изгорени.
Материалите, от които били построени съоръженията на древното селище, испанците използвали за изграждането на католически храм и здания за новия полис, основан от тях на мястото на разрушената столица.
Издигнат направо върху руините на Таясал, днес Флорес на практика е непреодолимо препятствие за археологическите разкопки, тъй като стародавните артефакти се оказват точно под домовете и улиците.
Така че, ако искаме да се докоснем отблизо до достиженията на маите, трябва да се гмурнем в джунглата – там, надеждно скрити сред непроходимия гъсталак, гордо се възвисяват дворците, храмовете и пирамидите на Тикал – друго тяхно селище, съществувало тук до 10 век.
Иначе съвременният град ви предлага да се порадвате на колоритните му сгради, на зоопарка, да се насладите на великолепна разходка с лодка по езерото и да посетите намиращата се наблизо карстова пещера Актун Кан, където майските жреци провеждали своите ритуали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар