сряда, 18 септември 2013 г.

Френският дъб параклис



В малкото френско селце Алувил Белефос расте уникален дъб. На колко точно години е, никой не знае. В 19 век споменавали цифрата 800, после дошли до извода, че възрастта му е не по-малко от 1200 години. Това със сигурност обаче е най-старото и най-известното дърво в цяла Франция. Не почтената му възраст обаче му е донесла славата, а фактът, че вътре в него са разположени два параклиса.
 Chene d'Allouville, като се казва тази забележителност, според легендата е посаден през 911 г. в чест на основаването на Нормандия. Макар че учените са склонни да вярват, че дървото е съвременник на Карл Велики.
Както и да е, с течение на времето вътре в него се оформила впечатляваща кухина. През 1696 г. местният абат решава да измери вместимостта й с… деца. :)
Оказало се, че нишата побира точно 40 малчугани. Тогава той решил да направи вътре два параклиса. Единият от тях, долният, бил посветен на Дева Мария, а другият, горният, до който се стига по стълба – на изтезанията на кръста.
Храмът на Богородица е съвсем малък – дължината му е 1.75 м, а височината – 2.29, ширината – 1.19. Трудолюбивият абат запълнил всички пукнатини в стените и закачил на тях изображения на Девата, св. Йосиф и св. Франсоа. Входът бил преграден с решетка, а над листата се появили дървена камбана с железен кръст (която за съжаление не се е съхранила до наши дни).
Разбира се, това невероятно място носи със себе си легенди и предания. По време на френската революция били правени неколкократни опити дъбът да бъде изгорен. Според разказите го спасява местен учител, който слага на него табела с надпис Храм на благоразумието.
Днес дървото има статут на историческа забележителност. Специалисти щателно следят състоянието му и непрекъснато го укрепват. А всяка година на 15 август към уникалното култово съоръжение се устремяват и местните жители, и хиляди туристи – в този ден католическата църква празнува Успение на пресветата Богородица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар